Guide til hundefoder

Hvad skal jeg være opmærksom på, når jeg vælger hundefoder?

Der findes en utal af forskelligt slags hundefoder, og det kan selvsagt være et mareridt at finde ud af, hvad der egentligt er bedst for din hund. Det er dyrt at have hund – faktisk bruger den gennemsnitlige danske hundeejer 5000 kroner alene på hundefoder hvert år. Derfor er rart at vide, at ens penge er givet godt ud til noget hundefoder, der er nærende.

Neden for får du vejledning og fakta, der kan hjælpe dig med at tage stilling til, hvad der er bedst for din hund, når du næste gang står forvirret i supermarkedet omgivet af tørfoder og pivdyr.

Hvor vigtigt er det rigtige hundefoder?

Men først, lad os lige slå fast, hvorfor det nu egentlig er så vigtigt at vælge det helt rigtige hundefoder til din hund. Det er der nogle ret åbenlyse grunde til. For det første så har en hund brug for den rigtige andel af fedtsyrer, vitaminer, proteiner, mineraler og energi – kort sagt, hvis den ikke får det, kan den med stor sandsynlighed ikke leve et optimalt hundeliv med lange løbeture og masser af leg. Den livskvalitet falder altså. Desuden er der større risiko for, at den på den ene eller anden måde får helbredsmæssige problemer, fordi dens immunforsvar ikke er stærkt nok.

Al hundefoder er godkendt

Når det så er sagt, så behøver du ikke være bange for, at du år efter år har købt hundefoder med for lidt vitaminer eller mineraler. I Danmark sælges der ingen foder, som ikke er klassificeret som fuldfoder, og som altså indeholder, hvad der minimum kræves af næringsstoffer til din hund. Det sikrer de relevante styrelser. Undersøgelser viser faktisk, at uanset om du køber det billigste discountfoder eller køber hundefoder hos dyrlægen, der er – ja, hundedyrt – så indeholder poserne mere eller mindre den samme mængde næringsstoffer.

Prisen er ikke afgørende

Meget tyder på, at danske hundeejere ikke er klar over, at al hundefoder i Danmark faktisk indeholder den rigtige sum af næringsstoffer, for kun 13 procent køber discountfoder til deres hund. Og det er selv om, at discountfoderet faktisk er ti gange billigere end det dyreste foder på markedet. Dette kan måske forklares med, at danske hunde er kræsne, og at det dyreste foder faktisk smager bedre. Det er smag og behag. Det bedste du kan gøre, er at prøve dig frem og så se, hvad din hund er mest begejstret for. Som hovedregel kan du sige, at de dyre mærker koster 35-45 kroner per kilo. Det er ofte dyrere, fordi det indeholder mere kød og er uden kornprodukter.

Forskel på hunde

Ligesom folk med hang til overvægt gør fornuftigt i at takke nej til kagen på arbejdet, så har hunde fra naturens hånd også forskellige kropsbygning og stofskifte. 40 procent af hundene i Danmark anslås at være overvægtige, og som hundeejer er et dit ansvar, at det ikke sker – blandt andet ved at give din hund den rigtige kost i den rigtige mængde. Man siger en hund er overvægtig, når den vejer 15 procent mere end idealvægten. De fleste hundeejere ved jo godt, at det ikke er sundt for deres hund at være for tyk, men det kan være svært at kontrollere, og når vægten skrider, så kan det have alvorlige konsekvenser. Vejer din hund for meget kan det betyde led- og knoglesygdomme, sukkersyge, insulinresistens, hjertesygdomme, hudproblemer og gigt. I sidste ende betyder det en gigantisk dyrlægeregning og i værste fald et farvel til din bedste ven.

Undgå fedme

Gør din hund glad med sund hundefoder
Gør din hund glad med sund hundefoder

Det er svært entydigt at sige, hvorfor så mange hunde i Danmark er overvægtige, men det har nok ikke alene med fodervalget at gøre. Det er ofte alt det, du forkæler din hund med mellem måltiderne. Når den sidder der under køkkenbordet og ser til jeres spisegilde med bedrøvede øjne, så er det svært at afholde sig fra at smide en lille godbid ned under bordet. Og så hjælper det altså ikke, at du kun køber sundt foder. Det er vigtigt, at din hun forbrænder nogenlunde same mængde kalorier, som den indtager. Fuldstændig som dig selv. Hvis din hund mest er en sofahund, der helst putter og hygger, så er det endnu vigtigere, du er opmærksom og fodrer den hensigtsmæssigt. For mange kalorier omdannes til fedt, og så er det, den er gal. Du kan ret hurtigt tjekke, om din hund får hundefoder med for mange kalorier. Ribbenene på din hund skal helst kunne mærkes, taljen skal kunne ses, hunden skal kunne gå helt ubesværet uden at halte eller på anden vise virke hæmmet. Hvis din hund hurtigt bliver stakåndet, bevæger sig langsomt eller virker til at være i dårligt humør, så kan det med stor sandsynlighed være vægten, den er gal med. Og så er det tid til at kigge nærmere på, hvad du egentlig fylder i din hund.

Vådfoder eller tørfoder?

Du kan vælge mellem tørfoder og vådfoder, når du står i supermarkedet. Det er vidt forskelligt, hvad din hund bedst kan lide at spise. Overordnet kan man sige, at energiindholdet i tørkost er 100 gram højere per gram sammenlignet med vådkost. Desuden indeholder tørkost cirka 7-8 procent vand, mens vådfoder indeholder helt op til 85 procent vand. Det høje vandindhold betyder, at der altså er mindre energi i foderet. Vælger du tørkost, skal du huske altid at give din hund masser af vand at drikke til – ellers bliver det en meget tør fornøjelse. Fordelen ved tørfoder er, at din hund tygger det grundigt, og derfor kan det være medvirkende til at fjerne tandsten. Vådfoderet behøver din hund ikke tygge, så ofte sluger hunden det bare. Dermed fjernes ingen tandsten.

Hunde med særlige behov

Det er ikke usædvanligt, at hunde har allergi, og måske opdager du det ikke altid lige med det samme. Hunde kan for eksempel udvikle allergier på grund af forkert kost. Måske er der en bestemt slags konserveringsmiddel hunden ikke kan tåle, eller det kan være kylling eller oksekød, som hundens mave er for sart til. Derfor kan det være en god idé kun at købe en lille pose af en ny slags hundefoder og så prøve dig frem. Udvikler din hund allergi på grund af noget forkert foder, for eksempel det, der hedder lagermideallergi, så kan det løses ved at købe hundefoder uden kornprodukter, da det er her lagermiderne holder til. Det er relativt sjældent, at hunde er allergisk overfor kylling- eller oksekød, men hvis det sker, så kan du i stedet prøve med lam, fisk, and, hjort eller bison. Det er vigtigt, at indholdet af kød er relativt højt. Det er også muligt at købe allergivenligt hundefoder, men det er også en smule dyrere. Søg information på nettet – her kan du let sammenligne priserne på det produkt, du søger.

Find mere inspiration til hundefoder her

Share

Skriv et svar